
Gefeliciteerd met jullie trouwplannen! Jullie hebben helemaal zin in de grote dag, kozen een datum, en beginnen enthousiast te googelen naar een toffe locatie en goede bruidsfotograaf! Zo moeilijk kan het toch niet zijn?
Maar al snel kom je er achter dat de mogelijkheden haast wel oneindig zijn. Je raakt totaal overweldigd door alle opties en vindt dat hele bruiloft plannen opeens toch niet meer zo leuk. Pff wat een gedoe, waar moet je beginnen??
Oke, hopelijk is het in jouw geval nog niet zo heftig, maar ik kan me goed voorstellen dat het best lastig is om je een weg te banen door de jungle van bruidsleveranciers. Daarom wil ik vandaag proberen om je wat tips mee te geven om een trouwfotograaf uit te kiezen. Ik heb een soort stappenplan opgesteld met belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een trouwfotograaf. Hopelijk helpt het je een stukje op weg!

Stappenplan voor het kiezen van een trouwfotograaf
1.Budget
Ten eerste moet je een budget vaststellen. Want even eerlijk, we hebben helaas geen bodemloze portemonnee of geldboom in de tuin. Voor jullie bruiloft is het dus heel belangrijk om van te voren samen te bepalen wat je maximaal uit wilt geven. Verdeel dat budget over alle onderdelen van de dag, zoals de kleding, locatie, eten/drinken, aankleding en ga zo maar door. Dan weet je ook wat je voor een trouwfotograaf over hebt.
Voor bijna elk budget is er wel iemand te vinden die jullie dag wil vastleggen, maar dit kan wel gevolgen hebben voor de kwaliteit. Ook levert een goedkopere fotograaf vaak alleen de digitale beelden af, terwijl je in het hogere segment meer service en extra’s kunt verwachten.

2.Wat wil je wel en wat niet?
Daarom is het belangrijk om te bedenken wat je wel en juist niet wilt van een fotograaf. Vaak werken zij met pakketprijzen, maar niet altijd kun je die naar eigen wensen aanpassen (bij mij wel). Bedenk je dus voor je in gesprek gaat met een fotograaf: wanneer je wilt dat die aanwezig is, of je een trouwalbum wilt laten ontwerpen, of je een verlovingsshoot wilt, of je het aantal foto’s dat je krijgt relevant vindt, enzovoorts. Dan kun je gerichter zoeken naar een fotograaf/pakket dat daarbij aansluit.
Je fotograaf kan je in een kennismakingsgesprek dan uitleggen waarom die bepaalde keuzes kan aan- of afraden. Het is altijd goed om die mogelijkheden dan nog eens te overwegen, maar denk daar van te voren al wel vast over na. Op die manier kun je ook het best iets vinden dat aansluit bij jullie budget.

3.Welke fotografiestijl vind je mooi qua kleuren en lichtgebruik?
Een hele belangrijke stap als je het mij vraagt, maar eentje die niet voor iedereen voor de hand ligt. Elke fotograaf maakt en verwerkt zijn foto’s namelijk op zijn eigen manier, waardoor de beelden een uniek karakter krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens rond op google/instagram/pinterest en zoek de foto’s die jij mooi vind. Kun je hierin een patroon ontdekken?
Hou je juist van frisse, lichte foto’s, of van wat donkerdere foto’s met minder verzadigde kleuren? Zelf hou ik heel erg van kleur en zon, dus dat zie je ook terug in mijn foto’s. Als je hierin een rode draad kunt vinden weet je al iets meer over het soort fotografie dat bij jullie past!

4.Wat voor soort fotos wil je?
Net zoals de kleurstijlen van fotografen verschillen, verschilt het soort foto’s dat zij afleveren ook. De ene fotograaf is heel goed in detailfotos en flatlays, de andere neemt veel tijd om unieke portretten te schieten, sommigen werken heel documentair of juist heel sturend, en weer anderen maken graag originele groepsfoto’s.
Elke fotograaf heeft een unieke kijk op de wereld en merkt tijdens jullie trouwdag andere dingen op. Dat ga je terug zien in de foto’s. Neem daarom de tijd om het portfolio van een potentiële fotograaf goed door te kijken. Bekijk beelden van verschillende bruiloften van dezelfde fotograaf en kijk wat voor soort foto’s vaak naar voren komen. Denk ook na over wat jij en je partner zelf belangrijk vinden, en of dat bij elkaar aansluit.

5.Wil je 1 of 2 fotografen?
Iets wat ook vaak aangeboden wordt, is een zogenaamde second shooter: een tweede fotograaf op jullie bruiloft. Twee mensen hebben namelijk twee paar ogen en kunnen vanaf verschillende plekken, met verschillende standpunten, op hetzelfde moment fotograferen. De één kan zich dan bijvoorbeeld focussen op de ene partner, en de andere fotograaf op de andere partner. Of de ene fotograaf maakt foto’s van het uitspreken van de geloften, terwijl de andere de reactie van de gasten vastlegt.
Als je het heel belangrijk vindt dat alle momenten van meerdere kanten vastgelegd kunnen worden, zou dit wat voor jullie kunnen zijn. Vertrouw je het wel, en vind je één fotograaf ruim voldoende, dan vallen de fotografen die altijd met zijn tweeën komen alvast af.

6.De persoonlijkheid van de fotograaf!!
Als je de stappen van dit stappenplan volgt blijft er een steeds kleinere selectie fotografen over. Maar ook als je alle meetbare eigenschappen hebt gefilterd, is de keuze nog steeds reuze. Gelukkig is zoals gezegd elke fotograaf uniek, niet alleen op het gebied van diens werk, maar uiteraard ook diens persoonlijkheid!
Hoewel we dat soms wel verwachten, zijn fotografen geen robotjes, maar echte mensen. En goed nieuws: hier ligt jullie kans! Dit betekent namelijk dat jullie iemand mogen uitkiezen die qua persoonlijkheid ook echt bij jullie past.
Hou je meer van ingetogen of enthousiast? Wil je iemand die op de achtergrond blijft of gewoon lekker tussen de gasten meedoet? Zoek je juist sturing en tips of zoek je het liever zelf uit?
Mijn tip is dus om zeker een keer van te voren met jullie potentiële fotograaf af te spreken om te kijken of jullie bij elkaar passen. Hiervoor is het kennismakingsgesprek speciaal in het leven geroepen, dus onderschat dat niet. Je gaat straks een hele dag met iemand optrekken, dan kun je maar beter zorgen dat het een beetje klikt! Dat zal de foto’s ook zeker ten goede komen!

Overig
Naast de bovengenoemde punten kunnen er natuurlijk andere factoren zijn die meespelen bij het kiezen van een fotograaf. Bijvoorbeeld de woonplaats/het werkgebied van de fotograaf, wat soms reiskosten kan schelen. Of misschien kent je fotograaf jullie trouwlocatie of fotoshoot locatie wel heel goed, waardoor die jullie de mooiste plekjes kan laten zien. Een ander voordeel kan zijn dat een fotograaf bekend is met bepaalde gebruiken, ceremonies, culturen of tradities die op jullie dag naar voren komen.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je via via een bruidsfotograaf kent, die je overweegt. Dat is een mooi startpunt, maar in zo’n geval raad ik nog altijd het stappenplan hierboven aan, om te kijken of het wel echt een gouden match is!
Ik wens jullie heel veel succes met de zoektocht naar een goede trouwfotograaf voor jullie bruiloft! Zoveel potjes, zoveel dekseltjes, dus het gaat jullie zeker lukken om de juiste fotograaf te vinden!







